ДП «Місцеві дороги Запорізької області»

Державне підприємство
«Місцеві дороги Запорізької області»

ДП «Місцеві дороги Запорізької області»

Державне підприємство
«Місцеві дороги Запорізької області»

Новина

Перевищення вагових норм караються значними штрафами

2020-03-05 17:51:32

Більшість автодоріг загального користування місцевого значення в Запорізькій області збудовані ще в 60-70-х роках минулого століття. Відповідно, вони розраховувались на менші навантаження і значно менший потік транспорту. Тож нині вони не в змозі витримувати великі навантаження. Як результат 90% всіх доріг мають пошкодження і деформації.

 

На сьогодні вітчизняні правила дорожнього руху допускають максимальну фактичну масу автомобіля під час руху по автомобільних дорогах загального користування місцевого значення  в розмірі 24 т. Та навантаження на вісь автомобіля 7 т.

 

Фактично ж автодорогами місцевого значення рухається автотранспорт зі значним перевищенням дозволеного законодавством навантаження. Результати руху перевантажених авто ви можете побачити на фото. Перевищення вагових норм призводить до руйнації ділянок доріг відремонтованих, як в минулому так і в поточному році. При цьому спостерігається тенденція збільшення інтенсивності великовантажного автотранспорту на тих автодорогах, на яких проведено роботи з ремонту покриття. Що своєю чергою призводить до повторної руйнації покриття дороги в більших масштабах. В результаті зростають нарікання на стан автодоріг. І здебільшого вони лунають у бік працівників дорожнього господарства, праця яких завдяки недобросовісним перевізникам є марною.

 

За даними ДП «Місцеві дороги Запорізької області» найбільш проблемними у напрямку руху перевантаженого транспорту є наступні райони області:

  • Бердянський (рух автотранспорту до Бердянського порту);
  • Приморський, Приазовський та Мелітопольський (рух автотранспорту, що був задіяний на будівництві вітрових електростанцій);
  • Пологівський, Токмацький та Чернігівський (рух автотранспорту, що перевозить продукцію з місцевих гранітних кар’єрів);
  • Запорізький, Вільнянський, Кам’янко-Дніпровський (рух автотранспорту, що перевозить продукцію сільськогосподарських виробників до терміналів ТОВ СП «Нібулон» та інших приймальних пунктів). 

До відома:

23 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський, задля збереження доріг підписав закон «Про здійснення габаритно-вагового контролю». Згідно з цим законом водії вантажівок, які мають перевантаження у кілька тонн платитимуть штраф.

 

Зокрема йдеться про такі штрафи:

  • Перевищення встановлених законом габаритно-вагових норм від 5 до 10% — штраф 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 гривень);
  • від 10 до 20% — штраф у розмірі 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 гривень);
  • від 20% і більше — штраф у розмірі 2 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 гривень).

 

При цьому адміністративна відповідальність лежить на власнику підприємства, або на власнику перевантаженого транспортного засобу. Але оштрафувати можуть й водія, якщо він самовільно порушив норми перевезення вантажу.

 

Крім того, якщо автівка зареєстрована за кордоном (наприклад в ЄС або Росії), то штраф платитиме водій вантажівки, але в повному обсязі, як платили б підприємці з України.


ДП «Місцеві дороги Запорізької області» нагадує: лише спільними зусиллями ми зможемо зберегти державне майно та забезпечити безпечний і комфортний рух автодорогами області.