ДП «Місцеві дороги Запорізької області»

Державне підприємство
«Місцеві дороги Запорізької області»

ДП «Місцеві дороги Запорізької області»

Державне підприємство
«Місцеві дороги Запорізької області»

Новина

Понад 300 км² доріг Запорізької області охоплені роботами з експлуатаційного утримання у 2019 році

2020-01-11 13:11:10

Одним із завдань ДП «Місцеві дороги Запорізької області» є забезпечення безпечних умов для учасників дорожнього руху шляхом виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та здійснення контролю за якістю виконаних робіт.

 

У 2019 році на замовлення ДП «Місцеві дороги Запорізької області» було укладено 58 договорів з експлуатаційного утримання на суму 172 мільйони 508 тисяч гривень. Станом на 1 січня 2020 року фахівцями підприємства прийнято роботи на суму 164 мільйони 285,2 тисячі гривень, у т. ч. за рахунок співфінансування з місцевих бюджетів на суму 10 мільйонів 648,8 тисячі гривень.

 

За ці кошти було виконано ремонтні роботи на загальній площі 302 888 м², у т. ч. 34 569 м² за рахунок співфінансування. Зокрема, було проведено аварійний ремонт дорожнього покриття гарячою асфальтобетонною сумішшю суцільними ділянками на загальній площі 105 492 м². Цей вид ремонту передбачає досить ґрунтовне відновлення автошляху. Зокрема, ліквідацію вибоїн, усунення осідань, напливів, зсувів та інших деформацій і руйнувань, відновлення шорсткості поверхні вдосконалених покриттів на невеликих площах; усунення окремих пошкоджень ґрунтового насипу та виїмок; підсипку, зрізування і планування узбіч на окремих ділянках і т. д.

 

Також було проведено ямковий ремонт пневмоструменевим методом на загальній площі 151 925 м². Цей метод вважається ефективним способом ліквідації ямковості. Адже, одна дорожня машина поєднує кілька операцій, що значно спрощує технологічний процес. На місці укладання виконуються роботи з очистки вибоїн та тріщин; приготування та змішування бітумних емульсій із щебенем; заповнення вибоїн та тріщин сумішшю під стисненим повітрям; ущільнення щебеню, змішаного з емульсією, без додаткових ущільнюючих машин.

 

Окремо на замовлення ДП «Місцеві дороги Запорізької області» підрядними організаціями було виконано ямковий ремонт асфальтобетонною сумішшю на загальній площі 45 471 м². Цей метод є найрозповсюдженішим, адже в розпорядженні дорожніх підприємств є широка мережа заводів з виробництва асфальту та всі необхідні матеріали (щебені, пісок, мінеральний порошок, бітум), необхідні для приготування суміші.

 

Крім цього, у 2019 році на замовлення ДП «Місцеві дороги Запорізької області» були завершені роботи з ремонту штучних споруд:

  • в Новомиколаївському районі з аварійного ремонту мостового переходу через р. Верхня Терса на автодорозі О081237 Новомиколаївка – Сторчове – Максимівка – Михайло-Лукашеве в районі с. Новомиколаївка;
  • у Вільнянському районі з ремонту деформаційних швів на шляхопроводі автодороги С080513 /Н-15/ - Вільнянськ - /Н-15/;
  • в Пологівському районі з аварійного ремонту мостового переходу на автодорозі О081491 Пологи – Кінські Роздори – Андріївка – Нововасилівка – Бердянськ на км 5+600 в районі міста Пологи.

 

У повному обсязі були завершені заплановані роботи з планування узбіч, покосу трав на узбіччях доріг механізованим та ручним способом, роботи з встановлення та заміни дорожніх знаків. Також проведені роботи з нанесення горизонтальної дорожньої розмітки на 520 км.

 

Певні види робіт з експлуатаційного утримання автошляхів загального користування місцевого значення Запорізької області були проведені на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Так, у 2019 році пропозиції щодо співфінансування надійшли від 17 ОТГ та сільських рад. Держпідприємством було укладено договорів співфінансування на суму 12 мільйонів 482,5 тисячі гривень, у тому числі на розробку робочого проєкту «Поточний середній ремонт ділянки автомобільної дороги загального користування місцевого значення О080720 /М-18/ - Балабине - Малокатеринівка, км 3 +330 – км 7 +030». За підсумками року на рахунки ДП «Місцеві дороги Запорізької області» надійшло 11 мільйонів 809,6 тисячі гривень з місцевих бюджетів.

 

Також за кошти обласного бюджету 18 листопада 2019 було укладено договір з ТОВ «ІПАД» на суму 199,5 тисячі гривень на розробку робочого проєкту «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О080789 Запоріжжя – Біленьке, на ділянці км 0+000 – км 2+375».

 

На останок варто зазначити, що у рамках експлуатаційного утримання на 2020-2021 роки, ДП «Місцеві дороги Запорізької області» було укладено 18 довгострокових договорів з експлуатаційного утримання доріг на період 2020-2021 роки по Бердянському, Василівському, Великобілозерському, Веселівському, Вільнянському, Гуляйпільському, Кам’янсько-Дніпровському, Мелітопольському, Новомиколаївському, Оріхівському, Пологівському, Приазовському, Приморському, Токмацькому, Чернігівському та Якимівському, а також окремо по лівобережній та правобережній частинах Запорізького району.

 

Продовжено у 2020 році, та станом на 11 січня 2020 року вже у кожному районі області є підприємство, яке відповідає за стан експлуатаційного утримання місцевої мережі доріг та зобов’язано спільно з ДП «Місцеві дороги Запорізької області» здійснювати заходи, направлені на підвищення безпеки дорожнього руху для водіїв, пасажирів та пішоходів. Зазначені підприємства на відміну від сумнозвісного облавтодору не мають багатомільйонних боргів перед працівниками, державою та постачальниками, тож в змозі оперативно  виконувати необхідні дорожні роботи.