ДП «Місцеві дороги Запорізької області»

Державне підприємство
«Місцеві дороги Запорізької області»

ДП «Місцеві дороги Запорізької області»

Державне підприємство
«Місцеві дороги Запорізької області»

Новина

Ми підтримуємо прагнення жителів с. Мордвинівка щодо збереження та відновлення автодороги О081030

2020-08-13 15:05:07

Жителі села Мордвинівка Мелітопольського району все активніше висловлюють занепокоєння руйнуванням автомобільної дороги загального користування місцевого значення О081030 Арабка - Астраханка - Мордвинівка - Гірсовка - Степанівка-Перша. Покриття автодороги, було пошкоджено та продовжує руйнуватись, в результаті перевезення великовантажними автомобілями будівельних матеріалів та обладнання на об’єкти будівництва вітрових електростанцій в Мелітопольському та Приазовському районах.

При цьому до початку будівництва ВЕС, фахівці ДП «Місцеві дороги Запорізької області» разом з представниками ТОВ «Юрокейп Юкрейн І», а також місцевої та обласної влади провели ретельне обстеження автошляхів, якими здійснюється перевезення вантажів. В результаті чого було складено відповідні дефектні акти. І представники ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» брали на себе зобов’язання підтримувати автодорогу О081030 у проїзному стані. А по завершенню будівництва провести роботи з відновлення пошкоджених ділянок.

 

Враховуючи скарги на непроїзний стан автошляхів від жителів села Мордвинівка, ДП «Місцеві дороги Запорізької області» неодноразово були направлені звернення на ім’я виконавчого директора ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» з вимогою організувати роботу із відновлення пошкоджених ділянок по автодорозі О081030. При цьому, ремонтні роботи мають бути виконані з додержанням нормативних вимог із застосуванням матеріалу по типу існуючого покриття на дорозі асфальтобетону.

 

Нині на адресу ДП «Місцеві дороги Запорізької області» надійшла відповідь від ТОВ «Юрокейп Юкрейн І», де інвестор повідомляє, що вони виконали попереджувальні заходи з метою запобігання руйнації покриття ділянки автодороги О081030 (йдеться про ліквідацію глибоких вибоїн та аварійної ямковості окремих ділянок автошляху шляхом їх підсипки щебенево-піщаної суміші).

Також, у листі зазначено, що у травні 2020 року керівництвом ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» було прийнято рішення звернутись до інвесторів щодо отримання додаткового фінансування на виконання ремонтних робіт на іншому найбільш зруйнованому відрізку автомобільної дороги загального користування місцевого значення О081554 Приазовське - Надеждине - Гірсівка у Приазовскому районі. Проте, виділення коштів отримало узгодження за умови, що дана ситуація є виключним випадком.

Чому керівництво ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» не врахувало, що перевезення вантажів на будівельний майданчик вітростанцій здійснюється й іншими автошляхами - не зрозуміло. До речі, рух перевантажених авто здійснюється не лише автошляхами місцевого значення, а й міжнародними дорогами державного значення. І, хоча, перед початком робіт ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» уклала із Запорізькою облдержадміністрацією договір про співпрацю та сприяння розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, нині підприємство всіляко підкреслює, що інвестиційний проєкт здійснюється за кредитні кошти і доходів не отримує. Більш того, компанія наголосила, що найближчим часом передбачено зниження «зеленого тарифу» на 12,5%, що впливає на рентабельність проєкту. І це при тому, що «Юрокейп Юкрейн І» розпочала свою діяльність у 2008 році, а реальне будівництво І черги ВЕС потужністю 98 МВт стартувало тільки у 2020 році.

Враховуючи скарги та звернення жителів та представників влади села Мордвинівка Мелітопольського району, 14 липня 2020 р. ДП «Місцеві дороги Запорізької області» було оголошено тендерні процедури через систему «Prozorro», на визначення виконавця робіт з поточного середнього ремонту по автодорозі О081030, в тому числі в с. Мордвинівка по вул. Суворова та вул. Центральна. Роботи можуть бути розпочаті після визначення виконавця робіт та за наявності фінансування, яке за станом на сьогодні відсутнє.

ДП «Місцеві дороги Запорізької області» підкреслює, автомобільна дорога загального користування місцевого значення О081030 Арабка - Астраханка - Мордвинівка - Гірсовка - Степанівка-Перша руйнується в результаті перевезення великовантажними автомобілями будівельних матеріалів та обладнання на об’єкти будівництва вітрових електростанцій в Мелітопольському та Приазовському районах. При цьому для будівництва для ВЕС потрібне перевезення не тільки дрібних будівельних матеріалів, а і переміщення лопатей, вітротурбін, веж, гондол та інших великогабаритних вантажів.

 

Тож, разом із жителями та представниками влади Мелітопольського і Приазовського районів ми підкреслюємо: збереження доріг є запорукою економічного розвитку регіону та його інвестиційної привабливості у майбутньому. І зруйновані ділянки доріг мають бути відновлені.

 

ДОВІДКОВО:

Державне підприємство «Місцеві дороги Запорізької області» утворене з метою забезпечення утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Запорізької області в належному експлуатаційному стані. Підприємство виступає замовником виконання робіт/послуг з розробки проєктно-кошторисної документації, з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення, в тому числі на умовах співфінансування з місцевих бюджетів усіх рівнів та інших джерел, в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Галерея
Відео